Unieke expertise over Japan

Wie meer wil weten over Japan – momenteel in het brandpunt van de belangstelling in verband met de aardbeving en tsunami – moet in Leiden zijn. De taal, de cultuur, de geschiedenis en het moderne Japan staan centraal in onderwijs en onderzoek. Door de ongekend lange en nauwe relatie tussen Nederland en Japan, is de Universiteit Leiden een van de oudste en beroemdste centra voor Japanese Studies in de westerse wereld.

Japanse talen en culturen bestuderen

De Universiteit Leiden is de enige universiteit in Nederland die de studie Japanse talen en culturen aanbiedt. Tijdens de bachelorstudie verblijven veel Leidse studenten een tijd in Japan. De tweejarige masterstudie is internationaal georiënteerd en trekt studenten van over de hele wereld.


Modern Asia

Onderzoek naar Japan vindt onder andere plaats binnen het profileringsgebied Asian modernities and traditions. Centraal staat daar de interactie tussen moderniteit en tradities, bekeken vanuit verschillende regio’s, disciplines en faculteiten.

Expertise

Leidse wetenschappers worden vanwege hun expertise regelmatig gevraagd om commentaar te leveren op gebeurtenissen in Japan. Onderwerpen variëren van poliiek, Manga (Japanse striptekenen) en de Japanse keuken tot film en religie.

Von Siebold

De eeuwenoude band tussen de opleiding Japans aan de Universiteit Leiden en Japan vindt haar oorsprong  in de wetenschapper Von Siebold, die als westerling in Japan verbleef in het begin van de 19e eeuw. Hij onderzocht daar de flora en fauna van Japan en vestigde zich vanuit daar in Leiden, waar hij zijn collectie openstelde voor publiek. In 2005 opende in zijn Leidse woning het Sieboldhuis, het Japanmuseum van Leiden.

Unieke collecties

In het Sieboldhuis en ook in het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden en in universitaire collecties bevinden zich vele unieke Japanse objecten, deels door Von Siebold zelf naar Leiden gebracht. Studenten en wetenschappers bestuderen in hun onderwijs en onderzoek  deze bijzondere collecties.

Links

 

Laatst Gewijzigd: 28-03-2011