Universiteit Leiden krijgt Asian Library

De Universiteit Leiden krijgt een uniek expertisecentrum op het gebied van Azië. Dit centrum, de Asian Library, omvat en ontsluit zeldzame Azië-collecties en biedt nieuwe mogelijkheden voor onderzoek en onderwijs.

’s Werelds leidende expertisecentrum

Met de plannen voor de Asian Library toont Universitaire Bibliotheken Leiden de ambitie uit te willen groeien tot hét expertisecentrum voor Azië. Universiteitsbibliothecaris Kurt De Belder: ‘Leiden heeft wereldwijd de grootste collectie over Indonesië en is een van de grote Azië bibliotheken in de Westerse wereld. Met de combinatie van toponderzoek en onderwijs op het gebied van Azië aan de Leidse universiteit, de grote Azië collecties, de nauwe samenwerking met culturele erfgoedinstellingen, en het internationale netwerk dat de Universiteit Leiden en de Universitaire Bibliotheken Leiden onderhouden kunnen we echt spreken over een internationale kennis-hub over Azië.’ De Belder verwacht de Asian Library, als opbouw bij de Universiteitsbibliotheek, begin 2017 in gebruik te kunnen nemen. Het boekendepot is al begin 2016 beschikbaar.

Unieke collectie

De Azië-collecties in de Asian Library zijn bijzonder rijk. Deze omvatten niet alleen recente wetenschappelijke informatie maar ook erfgoed en bijzondere collecties. Veel materiaal is uniek. De collectie bestaat uit handschriften, blokdrukken, foto’s, archieven, brieven, miniaturen en tekeningen, abklatschen (afwrijfsels), kaarten en oude gedrukte boeken maar ook geschreven informatie op bamboe, boomschors en palmblad. Daarnaast ook heel veel digitaal materiaal en ook geluidsfragmenten, muziek, video, film, tv-uitzendingen, kranten, tijdschriften, grijze literatuur, en dergelijke. De collecties zijn afkomstig uit tientallen Aziatische landen en uiteraard ook uit de Westerse wereld. Het materiaal is geschreven in een veelvoud aan talen.

Nieuwe mogelijkheden

In de Asian Library komen alle collecties over Azië onder één dak. Het opent nieuwe perspectieven voor studenten, onderzoekers en geïnteresseerden in Azië en is interessant voor vele disciplines. De Belder laat weten dat ‘De Asian Library zal worden voorzien van state-of-the-art (digitale) faciliteiten die deze kennis-hub ondersteunen. Daarnaast willen we met grootschalige digitaliseringsprojecten deze bijzonder rijke en historische collecties delen met de hele wereld. We willen het ook mogelijk maken dat onderzoekers vanuit de hele wereld de kans krijgen om onderzoek te verrichten in de Asian Library en in contact kunnen komen met onderzoekers vanuit de universiteit via een internationaal fellowship programma.’

Asian Library event

De plannen voor de Asian Library zijn tijdens een evenement op 15 oktober toegelicht. Adriaan van Dis sprak over zijn persoonlijke reflecties op een Nederlands (post)koloniale jeugd en Indonesiëdeskundige Henk Schulte Nordholt interviewde Elizabeth Pisani over haar nieuwste boek Indonesia etc. Exploring the Improbable Nation. Pisani werkte meer dan 25 jaar als journalist en epidemioloog in Indonesië. Bij het gesprek met Pisani was ook David Henley betrokken, Leidse hoogleraar Contemporary Indonesia Studies.

 

(13 oktober 2014/MD)   

In de pers

 
Laatst Gewijzigd: 31-03-2015