‘Darwin in Leiden’ nu ook in het Engels

Op donderdag 3 juni 2010 vindt de presentatie plaats van de Engelse versie van het boekje Darwin in Leiden: een zoektocht naar de connecties tussen Leiden en Darwin van dr. Rinny E. Kooi.

Uniek

... zo meteen ook in het Engels.

... zo meteen ook in het Engels.

De Engelse vertaling van het boek is uniek omdat er een kopie in is opgenomen van een brief van Charles Darwin gedateerd 3 juni 1875, die nog niet voorkomt in de oorspronkelijke Nederlandstalige editie die in november 2009 uitkwam. In de tot nu toe niet bekende brief, die
auteur Kooi onlangs ontdekte in de Universiteitsbibliotheek, bedankt Darwin de Leidse universiteit voor het hem verleende eredoctoraat.


English Bookshop

Kooi zal haar boek donderdag om 16.30 uur uitreiken aan de directeur van de Universiteitsbibliotheek Leiden, Kurt de Belder MA, en professor Michael Richardson, hoogleraar Integratieve Zoőlogie. Plaats van handeling is de English Bookshop Mayflower, Hogewoerd 107, Leiden.

Origineel portret

Enkele jaren geleden ontdekte Rinny E. Kooi in een gebouw van de Universiteit Leiden een origineel portret van Darwin. Dit was voor haar de aanleiding om te onderzoeken of er nog meer originele stukken in Leiden te vinden zijn die aan Darwin herinneren. Zij vond in een aantal bibliotheken interessante brieven van Darwin aan wetenschappers en ook originele boeken van Darwin.

Geschiedenis

Rinny E. Kooi beschrijft welke geschiedenis aan de briefwisselingen verbonden is. Darwin is nooit in Leiden geweest maar hij heeft met een aantal Leidse wetenschappers gecorrespondeerd. Daaruit blijkt dat er meer verbindingen zijn tussen Leiden en Darwin dan uitsluitend het aan hem uitgereikte eredoctoraat. Zo is zijn vader in Leiden gepromoveerd en ligt in de universiteitsbibliotheek zijn proefschrift. De auteur vertelt een aantal bijzonderheden uit het leven van Darwin en ze beschrijft de manier waarop zijn opvattingen in Leiden door zijn tijdgenoten zijn ontvangen. Tevens besteedt Kooi aandacht aan de vondsten die Darwin gedaan heeft tijdens zijn reis met de Beagle, die zich in de collectie van het Leidse museum Naturalis bevinden.

Uitgeverijginkgo@xs4all.nl

Laatst Gewijzigd: 21-09-2010