Opening academisch jaar met virtuele Maxime Verhagen

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen, hoofdspreker bij de Opening van het academisch jaar, werd plotseling weggeroepen naar een EU-vergadering, Voor een goed gevulde Hooglandse kerk werd daarom een video-opname van zijn toespraak getoond.

Bekijk de foto-impressie

Afbeelding: Willem Otterspeer overhandigt in het bijzijn van Paul van der Heijden zijn nieuwe boek aan Maxime Verhagens vertegenwoordiger mr. E. Kronenburg.


Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen liet zich vertegenwoordigen door secretaris-generaal mr. E. Kronenburg. Wegens verbouwing van de Pieterskerk, vond de opening van het academisch jaar dit keer in de (grotere) Hooglandse kerk plaats. De opkomst was groot. 

Buitenlandse concurrentie

Verhagens toespraak 'Veranderende wereld, vaste waarden: buitenlands beleid in de 21e eeuw' (pdf) (Engelse vertaling) ging over globalisering en mondialisering. Hij sprak de studenten rechtstreeks aan: ‘Het is niet ondenkbeeldig dat jullie een deel van je arbeidzame leven in het buitenland zullen doorbrengen. De kans dat jullie voor een buitenlands of internationaal bedrijf komen te werken, is groot, óók als je in Nederland blijft. Jullie groeien op zonder grenzen en jullie mogelijkheden zijn ook – letterlijk – grenzeloos. Maar tegelijkertijd is de concurrentie groter geworden. Als jullie dadelijk solliciteren, neem je het niet alleen tegen elkaar op, maar ook tegen buitenlandse studenten.’ 

Samenvatting

Hierna presenteerde universiteitshistoricus Willem Otterspeer zijn nieuwe boek 'Het bolwerk van de vrijheid: de Leidse universiteit in heden en verleden'. Deze draagbare Otterspeer is een prachtig uitgegeven, rijk geïllustreerde samenvatting van de Leidse universiteitsgeschiedenis. Na een intermezzo door Leidse studenten die via de Akademie der Kunsten van de Faculteit der Geesteswetenschappen ook zang studeren aan het conservatorium in Den Haag, sprak rector en collegevoorzitter Paul van der Heijden zijn toespraak 'De pijlers van de universiteit' (pdf) uit.  

Academische entrepreneur

Hij ging daarin in op 'De pijlers van de universiteit' (pdf) de voortdurende veranderingen in en rond de universiteit, en de gevolgen daarvan: ‘Onze hoogleraren en onderzoekers meer en meer zich moeten ontplooien als academische entrepreneurs. Niet zozeer de ambachtelijkheid van het wetenschappelijk onderzoek, maar veel meer het ondernemerschap in wetenschap is en zal in de komende jaren centraal komen te staan.’ 
 
Tot slot reikte Paul van der Heijden aan de Wiskundemeisjes Ionica Smeets en Jeanine Daems de K.J. Cathprijs uit. Deze gaat om de twee jaar naar een persoon of groep die de universiteit positief onder de aandacht brengt. De Wiskundemeisjes – beide promovendus – onderhouden een enthousiaste site over wiskunde: Wiskundemeisjes. Ze proberen ook anderszins uit te dragen dat wiskunde fun is. 

Naar de foto-impressie  

(2 september 2008/CH)

Laatst Gewijzigd: 19-09-2008