Zaterdag 16 oktober: Vier masterclasses van Universiteit Leiden op NS-festival

Van 14 t/m 16 oktober tovert de NS Station Leiden CS weer om tot een cultureel festivalterrein. De Universiteit Leiden biedt zaterdag 16 oktober vier masterclasses aan van Leidse wetenschappers die komen vertellen over hun vak. Deze masterclasses gaan bijvoorbeeld over verfilmde boeken, de wiskundige theorie achter de kunstwerken van Escher en bio-kunst. Vorig jaar verzorgde de Universiteit Leiden ook een aantal masterclasses op het festival, over onderwerpen uiteenlopend van integratie tot nano-kippengaas.  

Programma Master classes

Zaterdag 16 oktober 9 uur: Timewarp

Deze junior-masterclass wordt gegeven door dr. Peter Gast and drs. Erik Woldhuis van het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde. Altijd al willen zien hoe een zeepbel uit elkaar spat of wat er gebeurt als een ballon uit elkaar knalt? Of wat voor rare gezichten je trekt als je ‘boe’ zegt? Breng dan een bezoek aan Time Warp met onze supersnelle camera die vijfduizend beelden per seconde kan maken. Je mag zelf ook iets meebrengen om uit te proberen.


Zaterdag 16 oktober 13.15 uur: Bio-kunst

Prof. Dr. Ing. Rob Zwijnenberg geeft deze masterclass over de indringende relatie van kunst met de biologische wetenschappen. Er is een groeiend aantal kunstenaars dat kunstwerken maakt in biologische laboratoria en daarbij gebruik maakt van levend materiaal als cellen en bacteriën, maar ook van hogere organismen als vlinders. Mogen kunstenaars hetzelfde doen als wetenschappers? Waarom is een groen fluoriscerend konijn kunst?

Zaterdag 16 oktober 14.30 uur: Wat boeken kunnen en films niet - en andersom.

Als we de verfilming van een (goed) boek zien, voelen we in veel gevallen een lichte teleurstelling. Maar wanneer kan een adaptatie geslaagd worden genoemd? In deze masterclass zullen we aan de hand van een aantal fragmenten bespreken hoe film andere vertelprocedés hanteert dan literatuur. Dr. Peter Verstraten is universitair docent Intermediale Literatuurwetenschap en zal deze masterclass verzorgen.


Zaterdag 16 oktober 22.00 uur: De Prentententoonstelling van M.C. Escher

In de litho Prentententoonstelling (1956) van M.C. Escher prijkt een mysterieus wazig gat in het midden.
Leidse wiskundigen hebben in 2002 de structuur van deze prent geanalyseerd en het ontbrekende deel gereconstrueerd. Professor Bart de Smit, die als wiskundige is verbonden aan de Universiteit Leiden, laat via computeranimaties zien wat zich in het gat moet afspelen.

Lees hoe u zich kunt inschrijven op www.nstryoutfestival.nl


Laatst Gewijzigd: 30-09-2010