Nieuws 2010

Christine Mummery boeit publiek Lowlands University

Hoogleraar ontwikkelingsbiologie Christine Mummery sprak op 17 augustus op Lowlands University over stamcelonderzoek. Honderden festivalgangers dromden samen in de Echotent voor haar college over baanbrekende medische resultaten die dankzij stamceltherapie zijn geboekt.


Meer greep op de media

  Hoe ga je als bedrijf of organisatie om met de media? Hoe krijg je meer greep op het communiceren met de media? Om dat vast te stellen en daar vervolgens op te sturen, ontwikkelde Peter Kempen een Corporate Media Scorecard. Hij promoveert op 10 mei aan de Universiteit Leiden.  


Hoefijzereiwit schakel in Parkinson

De Leidse biofysica Martina Huber was de eerste die ontdekte dat een eiwit dat mede verantwoordelijk is voor de ziekte van Parkinson de vorm van een verstrengeld hoefijzer kan hebben. Een bijzondere ontdekking want het eiwit is nagenoeg onzichtbaar.


Campus Den Haag sinds 1 januari 2011 faculteit

Campus Den Haag is sinds 1 januari 2011 officieel een faculteit van de Universiteit Leiden. Dit is het logische gevolg van de ambitie van de Universiteit Leiden om de activiteiten in Den Haag als tweede vestigingsplaats verder uit te breiden.


Leadership24 for the future

Het symposium Leadership24 was de afsluiting van de masterclass Leadership24. 24 studenten van verschillende masters hebben nagedacht over het concept leiderschap voor het jaar 2024. Studente Politicologie en Journalistiek & Nieuwe media Emy van Steekelenburg filmde het symposium.


Oratie Ton Dietz: Afrika zit in de lift

Afrika zit economisch in de lift, dat blijkt zowel uit onderzoek onder Afrikanen als uit analyse van statistische gegevens. Prof.dr. Ton Dietz sprak er op 14 januari over in zijn oratie ‘Silverlining Africa’.


De bedreigde pracht van Noord-Kameroen

Het boek ‘Savannah landscapes for the future, celebrating 20 years of environmental research and education in Northern Cameroon’, met veel foto’s van Afrikaanse fauna, flora en mensen, markeert het einde van de samenwerking tussen de Universiteit Leiden en de Université de Dschang in Kameroen. De twintig jaar durende samenwerking heeft beide partners veel opgeleverd.


De bedreigde pracht van Noord-Kameroen

Het boek ‘Savannah landscapes for the future, celebrating 20 years of environmental research and education in Northern Cameroon’ met veel schitterende foto’s van Afrikaanse fauna, flora en mensen markeert het einde van de samenwerking tussen de Universiteit Leiden en de Université de Dschang in Kameroen, die op 1 januari 2011 officieel werd stopgezet. De twintig jaar durende samenwerkingNoord-Kameroen heeft veel opgeleverd voor beide partners.


Neerlandistiek over disciplinaire grenzen

Door de steeds verdergaande wetenschappelijke specialisatie kunnen zelfs vakbroeders van elkaar vervreemd raken. Op woensdag 12 januari vindt in Leiden het derde neerlandistische Cross-over Congres plaats. Vakgenoten praten er met elkaar én met vertegenwoordigers van andere disciplines zoals de filosofie, sociologie en godsdienstwetenschap. Het doel: elkaars werk becommentariëren en bruggen bouwen.


Symposium Leadership24

Op vrijdag 7 januari organiseren de deelnemers van de  ‘Masterclass Leadership24’ het symposium Leadership24. De middag heeft als doel studenten, docenten en andere belangstellenden te informeren over een nieuwe visie op leiderschap, zoals ontwikkeld door de groep in de afgelopen maanden.


Farmaceutisch maatwerk voor ernstig zieke kinderen

Geneesmiddelen voor volwassenen worden doorgaans gedoseerd per kilo lichaamsgewicht. Deze benadering voldoet niet voor vroeggeborenen, jonge kinderen of mensen met extreme obesitas. Daar is maatwerk nodig. Dat was op 3 december de leidraad van Catherijne Knibbes oratie 'Voorspelbare variatie'. Knibbe is benoemd tot bijzonder hoogleraar Grondslagen van de individuele farmacotherapie.


Vier Rubicons naar Leiden

De tweede toekenningsronde van de Rubiconsubsidies heeft vier gehonoreerde onderzoeksprojecten opgeleverd voor de Universiteit Leiden. Drie jonge Leidse wetenschappers mogen onderzoek doen aan prestigieuze onderzoeksinstellingen in het buitenland en één onderzoeker komt naar Leiden toe.


Tarwe met veilige gluten gloort aan de horizon

Is het mogelijk om tarwegluten veilig te maken voor patiënten met een intolerantie voor gluten? Volgens onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en van Plant Research International Wageningen kan dat. Ze publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE.


Leids accent in Nationale DenkTank

Hoe kan de overheid het vertrouwen herstellen? Daarover geven 22 veelbelovende academici 33 adviezen aan de overheid, over wetenschap, politie, rechtspraak, pensioenen en vertrouwen in de burger. Geen rapport voor in de ambtelijke la. Problemen zijn geanalyseerd én voorzien van concrete adviezen. Drie Leidse studenten vertellen over drie maanden hoge drukpan, die Nationale DenkTank heet.


Hoop voor relatie India en Pakistan

India en Pakistan zijn rivalen en de kans dat ze samen een security community zouden kunnen vormen zoals de Europese Unie er (ook) een is, wordt alom klein geacht. Muhammed Shoaib Pervez ziet het minder somber in. In het proefschrift waarop hij op 20 december promoveerde, presenteert hij een model dat als basis kan dienen.