MOOCs nu met extra certificaat en verdieping

Waardering voor MOOCs - Massive Open Online Courses - is een hot item. Deelnemers die een MOOC succesvol afronden willen dat hun certificaat waarde heeft. Coursera verstrekt nu geverifieerde certificaten. Leiden is de eerste universiteit in Nederland die deze mogelijkheid biedt.

Signature track

Deelnemers die een geverifieerd certificaat willen halen moeten aantonen dat ze degenen zijn die ze zeggen te zijn. Tegen een kleine vergoeding (circa 36 euro) kunnen MOOC-deelnemers zich tegenwoordig laten authenticeren. Coursera, de internationale aanbieder van deze gratis online colleges, doet dat onder andere door controle van ID en gezichtsherkenning via de webcam. Deelnemers aan het zogenaamde Signature Track volgen precies dezelfde MOOC als niet-betalende deelnemers. Het verschil is dat zij zich bij elke meetellende toets moeten authenticeren. Als ze voldoen aan de vereisten van de MOOC krijgen ze een geverifieerd certificaat. Leiden verstrekte na een succesvolle afronding al een statement of accomplishment.


Financiële vergoeding

Leiden is de eerste universiteit in Nederland die zo’n Signature Track aanbiedt. Deelnemers aan de tweede serie van de MOOC over terrorisme, die in januari dit jaar van start is gegaan, hebben de primeur. Er zijn tot nu toe 475 deelnemers aan het Signature Track waarvan 69 gebruik maken van financiële ondersteuning van Coursera. Dankzij het Financial Aid programma van Coursera kunnen ook deelnemers een geverifieerd certificaat behalen die de vergoeding niet kunnen opbrengen.

Specialisation certificate

De volgende stap in het verhogen van de waarde van MOOC-certificaten is verdieping. De meeste MOOCs zijn inleidende online colleges. Daarom introduceert Coursera nu de Specialisations. Dat zijn series van drie MOOC’s rondom een thema met een verdiepende opdracht (een zogenaamde capstone-opdracht) ter afronding. Deelnemers kunnen daarmee een Specialisation certificate behalen. Leiden en Genève bieden samen als eersten in Europa een Specialisation track aan, op het gebied van Global Affairs.

Nu aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich nu aanmelden voor:

Small Private Online Courses

De Universiteit Leiden start in februari een proef met Small Private Online Courses: digitaal onderwijs voor een selecte groep. Deze SPOCs vormen een tegenhanger van de reeds bestaande Massive Open Online Courses (MOOCs).

Lees meer over de SPOCs

(21 januari 2014 / LvP/MLH)

Meer weten

Lees meer

Laatst Gewijzigd: 28-01-2014