Drie eredoctoraten op dies natalis 2015

De Universiteit Leiden verleent op 9 februari 2015 eredoctoraten aan William Christie, Peter J. Katzenstein en Lilian Gonçalves-Ho Kang You. Ze ontvangen de universitaire onderscheidingen tijdens de viering van de 440e verjaardag van de universiteit.


William Christie

William Christie

William Christie

William Christie krijgt een eredoctoraat omdat hij met zijn inzet voor de cultuur een bijdrage heeft geleverd aan onderzoek en onderwijs. Hij is klavecinist, dirigent, musicoloog en docent. Dankzij zijn pionierswerk kreeg de Franse barokmuziek uit de 17e en 18e eeuw hernieuwde en brede waardering.
 
Christie werd geboren in de Verenigde Staten, maar hij woont al meer dan veertig jaar in Frankrijk en is tot Fransman genaturaliseerd. In 1979 richtte hij Les Arts Florissants op, een vocaal en muzikaal ensemble dat verwaarloosd en vergeten repertoire uitvoert. Christie geniet een reputatie als groot kenner en vertolker van Franse barokmuziek, maar dat weerhoudt hem er niet van om ook de rest van het Europese repertoire te verkennen. Hij nam meer dan zeventig platen op.
 
Geregeld wordt Christie gevraagd als gastdirigent bij gerenommeerde symfonieorkesten en operafestivals. Hij hecht veel waarde aan de ontwikkeling van jonge musici. Hij gaf onderwijs aan onder meer het Paris Conservatoire en verzorgt vaak masterclasses.


Peter J. Katzenstein

Peter J. Katzenstein

Peter J. Katzenstein

Peter J. Katzenstein ontvangt een eredoctoraat voor zijn bijdrage aan onderwijs en wetenschap. Hij geldt als de meest invloedrijke wetenschapper op het terrein van vergelijkende politieke economie en internationale betrekkingen. Hij schreef (mee aan) meer dan veertig boeken en heeft meer dan honderd artikelen op zijn naam staan. Hij kreeg vele onderscheidingen, waaronder de Woodrow Wilson Prize in 1986.
 
Katzenstein schreef baanbrekende publicaties over onder meer het belang van staatsstructuren en over zijn bewondering voor de openheid, flexibiliteit en democratische stelsels van kleine Europese staten. In zijn latere werk behandelt hij internationale betrekkingen en internationale veiligheid. In het Leidse politicologieonderwijs dienen zijn boeken als belangrijke inspiratiebron voor studenten.
 
Als hoogleraar aan Cornell University leidde hij diverse wetenschappers op, onder wie Daniel Thomas, hoogleraar Internationale betrekkingen in Leiden.


Lilian Gonçalves-Ho Kang You

Lilian Gonçalves-Ho Kang You

Lilian Gonçalves-Ho Kang You

Lilian Gonçalves-Ho Kang You krijgt een eredoctoraat voor haar sterke maatschappelijke betrokkenheid, haar inzet voor de mensenrechten en in het bijzonder voor de rechten van vrouwen.
 
Gonçalves, geboren in Paramaribo, studeerde Rechten in Leiden. Als advocaat en adviseur is zij onder meer betrokken bij fusies en overnames. Ze is momenteel staatsraad bij de Raad van State.
 
Gonçalves heeft diverse functies op het gebied van mensenrechten vervuld: vicevoorzitter van de Commissie Gelijke Behandeling (1994-2000), voorzitter van de Nederlandse tak van Amnesty International (2001-2005), en voorzitter en lid van het International Executive Committee van Amnesty International te Londen (2006-2009). Zij heeft prestigieuze prijzen gewonnen, waaronder de prijs van de Nederlandse Juristen-Vereniging voor haar werk voor Amnesty International, en de Aletta Jacobsprijs (2008) van de Rijksuniversiteit Groningen voor haar sterke maatschappelijke betrokkenheid.

(5 november 2014 - DS/MLH)


Zie ook

Laatst Gewijzigd: 17-12-2014