Nieuws 2014

‘Ik wil kritische geesten kweken’

Een marineofficier laten vertellen over piraterij, kritisch doorvragen en hulp bieden bij stages. Studenten waarderen dat en daarom nomineerden zij Anita van Dissel, docent maritieme geschiedenis, voor de Leidse Onderwijsprijs.


Chinese geneeskunde biedt kansen voor westerse geneeskunde

De westerse en de traditionele Chinese geneeskunde zijn samen meer dan de som der delen. Dat schrijven de Leidse hoogleraren Jan van der Greef en Thomas Hankemeier in een artikel dat op 19 december in een themabijlage van Science over traditionele geneeskunde verscheen.


Tweede leenstelsel voor studenten komt eraan

De Eerste Kamer stemde 20 januari in met een nieuw leenstelsel. Het is de tweede keer in de geschiedenis dat veel studenten in Nederland alleen nog kunnen lenen, constateert promovendus Pieter Slaman. In 1924 koos de regering hetzelfde middel, ook toen om te bezuinigen. Promotie op 21 januari.


Duurzame aanpak voor wereldvisvoorziening

De Chinese kweekvisindustrie gebruikt steeds meer vismeel gemaakt van gevangen vis. Dit put de wildvisstand wereldwijd uit. Nieuw onderzoek van onder meer de Universiteit Leiden en Stanford University stelt een duurzamere aanpak voor. Publicatie op 9 januari in Science.


Leidse boekhistoricus maakt leermodules voor Khan Academy

Boekhistoricus Erik Kwakkel heeft twee onderwijsmodules over het middeleeuwse boek beschikbaar gemaakt op het online leerplatform Khan Academy. Dit online onderwijsplatform werd in 2009 opgericht door Salman Khan en kent momenteel zo’n 10 miljoen unieke gebruikers per maand.


Een simulatie van het heelal met realistische sterrenstelsels

Een internationaal team van astronomen onder leiding van de sterrenkundige Joop Schaye heeft een simulatie van het heelal ontwikkeld waarin realistische sterrenstelsels ontstaan; hun massa, grootte en leeftijd komen overeen met die van waargenomen sterrenstelsels. De gelijkenis is te danken aan de simulatie van de sterke galactische winden - gaswinden die uit sterrenstelsels worden geblazen.


Extreem overgewicht vraagt om medicatie op maat

Artsen en apothekers moeten bij de dosering van medicijnen rekening houden met overgewicht. Bij obese patiënten kunnen de verdeling en afbraak van een medicijn in het lichaam aanzienlijk afwijken. Dat stelt klinisch farmacoloog Catherijne Knibbe in Annual Review of Pharmacology and Toxicology.


Eregalerij 2014

Medewerkers, studenten en instituten van de Universiteit Leiden kregen het afgelopen jaar onderscheidingen, prijzen en subsidies voor hun verdiensten voor onderzoek, onderwijs en samenleving. Met trots presenteren we u dit overzicht.


Nieuwe wetgeving treft kinderen soms hard

Nieuwe wet- en regelgeving moet standaard worden getoetst op het effect voor kinderen. Dat schrijven juristen van de afdeling Jeugdrecht en het Instituut voor Immigratierecht in hun advies op basis van de Kinderrechtenmonitor 2014 die de Kinderombudsman half december presenteerde.    


Graven naar de gaskamers van Sobibor

De Leidse archeoloog Ivar Schute ontdekte onlangs de fundamenten van de gaskamers van vernietigingskamp Sobibor. ‘De Holocaust is bijna niet te bevatten. Dit werk maakt het tastbaar.’ Wat heeft hij aan zijn studie archeologie?  


Prof.dr. Marijke van der Wal koninklijk onderscheiden

Bijzonder hoogleraar Geschiedenis van het Nederlands Marijke van der Wal is op 19 december benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ze is het gezicht van de historische sociolinguïstiek van het Nederlands en vervulde een actieve rol bij verschillende maatschappelijk organisaties.


Bibliotheca Thysiana: een 17e-eeuwse tijdmachine

Van ooit omstreden wetenschappelijke werken en historische bijbels tot persoonlijke boodschappenbriefjes en kledingnota’s. De 17e-eeuwse Bibliotheca Thysiana en het archief van verzamelaar Johannes Thysius onthullen het intellectuele én alledaagse leven van zijn tijd. Een nieuwe digitale inventaris zal leiden tot meer ontdekkingen.


Eerste Leiden-Delft-Erasmus-nieuwsbrief online

De Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam werken samen in een strategische alliantie, met onder meer acht multidisciplinaire centres die complexe maatschappelijke vraagstukken aanpakken. Met de nieuwsbrief brengen de drie universiteiten u periodiek op de hoogte van nieuws en ontwikkelingen.