Academisch aanzien 2013

Wat zijn de memorabele momenten voor de Universiteit Leiden in 2013? We kijken terug en zien de meest uiteenlopende hoogtepunten de revue passeren. Kijkt u met ons mee?

Rector magnificus Carel Stolker, burgemeester Henri Lenferink en 5.000 deelnemers meten fijnstof met hun smartphone op de eerste nationale iSPEX-meetdag. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat dit soort citizen science, waarbij burgers wetenschappers helpen, een grote toekomst heeft', zegt iSPEX-teamleider Frans Snik.

Ban Ki-moon: ‘Geef vrede een kans en geef diplomatie een kans. Laten we stoppen met vechten en laat de diplomatie beginnen.’
VN-secretaris Ban Ki-moon roept tijdens Vrijheidslezing op tot diplomatie in Syrië

Koningin Máxima knipt een groene guirlande door, waarna de tropische kassen officieel zijn geopend. (Foto: Petra Sonius)
Koningin Máxima opent gerenoveerde tropische kassen Hortus

De eerste testresultaten zijn positief en proefpersonen zijn enthousiast. SpraakZien, de bril die het gesproken woord als ondertiteling op het glas projecteert.
Horen met een bril: toekomstmuziek voor doven en slechthorenden

Niet alleen evolutie stuurt verandering in soorten, het bouwplan van embryo’s bepaalt welke variaties echt ontstaan. Dat tonen Leidse biologen aan in een Nature-publicatie over de evolutionaire ontwikkeling van reptielpoten en vogelvleugels. (Foto: Merijn de Bakker, IBL)
Evolutie wikt, het embryo beschikt

Vlakbij archeologische toeristentrekpleister Petra in Jordanië ligt Udhruh: klein maar veelbelovend. Samen met de lokale bevolking werkt Leids archeoloog Mark Driessen daar aan de opgraving van een Romeinse legerplaats. Zijn project is volledig gefinancierd door crowdfunding via CommonSites.
Nieuwe archeologie: lokale stakeholders en crowdfunding

 

De eerste Leidse Massive Open Online Course (MOOC) en Stefaan van den Bogaert zijn in de media niet onopgemerkt gebleven.
Feestelijke start MOOC

Jon (Denemarken), Roni (Hongarije), Daniela (Duitsland) en ruim 100 internationale bachelorstudenten starten dit studiejaar met de nieuwe opleiding International Bachelor in Psychology (IBP).
Internationale bachelorstudenten Psychologie op avontuur in Leiden

66 bullen, twee prijzen en veel speeches. Zaterdag 22 juni kregen de eerste studenten van het Leiden University College The Hague (LUCTH) hun bachelorbul. Het was een echte ‘graduation ceremony’: alle caps vlogen in de lucht. (foto: Peter Loy)
Eerste afgestudeerden Leiden University College The Hague

Leiden is een 'Wandelgids door Islamitisch Leiden' en een Arabisch muurgedicht rijker. Dit dankzij de viering van 400 jaar Arabisch in Leiden. Hoogleraar Petra Sijpesteijn vertelt dat speciaal gekozen is voor de eigentijdse dichter Adonis.
Nieuw: 'Wandelgids door Islamitisch Leiden' en Arabisch muurgedicht

De Leidse Sterrewacht heeft gloednieuw lesmateriaal ontwikkeld om de moeilijke en soms abstracte concepten van sterrenkunde uit te leggen aan jonge kinderen van 4 tot 10 jaar.
Lespakketten ‘Universe in a Box’ gaan de hele wereld over

Hoe ziet de Nederlandse identiteit eruit? Die vraag komt voor het eerst op tijdens de Tachtigjarige oorlog tegen Spanje (1568-1648). Leids historica Judith Polmann verheldert de Nederlandse identiteit, in het televisieprogramma Andere Tijden.
Andere tijden aflevering 1 - Land in zicht

Uit de serie: Leidens Beleg en Ontzet (2011) ©Erwin Olaf, Amsterdam. Museum De Lakenhal maakte ruimte voor absolute topstukken uit de schatkamer van de Universiteitsbibliotheek Leiden, in de tentoonstelling WERELDSCHATTEN! Van Cicero tot Erwin Olaf.
Leidse Bijzondere Collecties in Museum De Lakenhal

Ansichtkaart met muurtekening van student Victor de Stuers (1865). Dankzij gulle giften van onder meer Leidse alumni is de tekening 'Gradus ad Parnassum' langs de wenteltrap in het Academiegebouw gered. 
Muurtekening in het Academiegebouw gered

Medewerkers, studenten en instituten van de Universiteit Leiden kregen het afgelopen jaar onderscheidingen, prijzen en subsidies voor hun verdiensten voor onderzoek, onderwijs en samenleving. Met trots presenteren we u dit overzicht.
Eregallerij 2013

Laatst Gewijzigd: 09-01-2014