Nieuws 2013

Academisch aanzien 2013

Wat zijn de memorabele momenten voor de Universiteit Leiden in 2013? We kijken terug en zien de meest uiteenlopende hoogtepunten de revue passeren. Kijkt u met ons mee?


Componeren met microfoons en luidsprekers

Componist Cathy van Eck onderzoekt de unieke kenmerken van microfoons en luidsprekers in de creatie van muziek. Voor haar promotieonderzoek schrijft Van Eck 28 composities en een tekst. Concert 16 december, lezing en promotie 17 december.


Promoveren als familietraditie

Het is alsof zijn familie er een abonnement op heeft: natuurkundige Louk Rademaker is de vierde generatie die promotie-onderzoek deed aan de Universiteit Leiden. Van wiskundige raadsels en Indonesische talen tot waterschaarste in Kameroen en de digitalisering van strafrecht.


Hoe Nelson Mandela Leids eredoctor werd

De 5 december overleden Zuid-Afrikaanse oud-president Nelson Mandela ontving in 1999 een eredoctoraat van de Universiteit Leiden. Mandela reageerde bescheiden. ‘Het is geen persoonlijke prestatie. Het is een eerbetoon aan allen die uit het verzet kwamen, in de gevangenis zaten of verbannen waren.’ 


Het gezicht van verzoening

Nelson Mandela, eredoctor van deze universiteit, was een van de markantste politici van de late 20e-eeuw. Hij overleed op 5 december 2013. Robert Ross, Leids hoogleraar Afrikaanse geschiedenis, analyseert hoe Mandela gevormd is in zijn ideeën.


Schelden doet wél zeer

Emotionele kindermishandeling heeft negatieve gevolgen voor cognitie en de structuur en werking van de hersenen. Dit heeft de Leidse promovenda Anne-Laura van Harmelen ontdekt. Promotie 10 december.


Eenzame planeet ontdekt

Een internationaal team astronomen, onder wie Tiffany Meshkat en Matthew Kenworthy van de Universiteit Leiden, heeft een reusachtige exoplaneet ontdekt. De planeet draait op meer dan 650 maal de afstand aarde-zon rond zijn ster, wat deze planeet tot recordhouder maakt. De onderzoekers publiceren hierover in het toonaangevende Astrophysical Journal Letters.


Leiden wil Innovatiehoofdstad van Europa worden

De gemeente Leiden heeft zich op 3 december kandidaat gesteld voor de titel ‘iCapital’, Innovatiehoofdstad van Europa. Deze titel gaat naar de stad met het beste innovatieklimaat dat burgers, overheidsorganisaties, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven met elkaar verbindt.


Peer review platform voor sterrenkundelesmateriaal in de lucht

Een nieuw platform voor peer reviewed sterrenkundelesmateriaal is gelanceerd: AstroEDU. De plek voor docenten die op zoek zijn naar lesmateriaal over sterrenkunde. Professionals uit het onderwijs en de wetenschap bieden een gratis peer review service aan om hoge kwaliteit te garanderen.


Leidse biologen ontrafelen eerste twee slangengenomen

De Leidse biologen Freek Vonk en Michael Richardson zijn erin geslaagd om de eerste twee slangengenomen te ontrafelen, dat van de koningscobra en de tijgerpython. Zij publiceerden 2 december hun bevindingen in twee artikelen in het toonaangevend blad PNAS.


Ondoordacht beleid maakt Open Access onbetaalbaar

Staatssecretaris Dekker van OCW pleit voor een onmiddellijke omslag naar Open Access. Deze onmiddellijke omslag is onvoldoende doordacht. De staatssecretaris geeft een nogal eenzijdige visie en vergeet bovendien een aantal essentiële problemen die opgelost dienen te worden, vindt Kurt De Belder, bibliothecaris van de Universiteit Leiden.


Geen inspiratie? Ga toch fietsen!

Mensen die regelmatig bewegen zijn beter in creatief denken. Dat is de uitkomst van een onderzoek door de Leidse cognitief psycholoog Lorenza Colzato. Ze publiceerde er een artikel over in het tijdschrift Frontiers in Human Neuroscience.


Ontwikkelen van een vaccin tegen aderverkalking

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd doodsoorzaak nummer één. Professor Johan Kuiper van de Universiteit Leiden doet onderzoek naar de ontwikkeling van een vaccin tegen aderverkalking, de belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten. Met een Europese subsidie van zes miljoen euro gaat hij samen met Europese medische centra en bedrijven het vaccin ontwikkelen en testen in een klinische trial.


Nieuw model vergemakkelijkt componeren voor gitaar

Hoewel de gitaar al eeuwenlang deel uitmaakt van de klassieke muziektraditie, vinden componisten het schrijven voor dit instrument vaak een moeilijke opgave. Gitarist en componist Marlon Titre ontwikkelde een revolutionair nieuw componeermodel. Promotie op 10 december.