Beschermen parasieten tegen suikerziekte?

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan in Indonesië onderzoek doen naar een mogelijk beschermende werking van parasitaire infecties tegen het ontstaan van type 2 diabetes.

Infecties

Er zijn sterke aanwijzingen dat het doormaken van parasitaire infecties, bijvoorbeeld met wormen, de kans op het ontstaan van allergieën en autoimmuunziekten verkleint. Parasieten manipuleren ons afweersysteem om te voorkomen dat ze worden aangevallen, maar ze lijken ook nog iets algemeners aan onze afweer te veranderen: ontstekingsreacties verminderen.

Insuline

Ook het ontstaan van type 2 diabetes lijkt gerelateerd aan ontstekingsreacties. Bovendien blijkt uit eerder onderzoek dat worminfecties de verminderde gevoeligheid voor insuline, die verantwoordelijk is voor het ontstaan van type 2 diabetes, kunnen remmen. De LUMC'ers prof.dr. Maria Yazdanbakhsh, prof.dr. Barend Middelkoop en prof.dr. Jeanine Houwing gaan dit nu samen met prof.dr. Jan Smit (UMC St Radboud) verder onderzoeken. Ook wetenschappers van Indonesische universiteiten werken mee.

Ontwormen

Op het eiland Flores zullen de onderzoekers een groot aantal huishoudens behandelen tegen worminfecties, en vervolgens hun immuunsysteem en insulineresistentie vergelijken met die van niet-behandelde huishoudens. ‘We doen al langer onderzoek op Flores en beschikken er al over een goede infrastructuur en getrainde medewerkers’, zegt Yazdanbakhsh. ‘Dat maakt het praktisch haalbaar om de effecten van het ontwormen gedurende lange tijd te volgen.’

Subsidie

De onderzoekers ontvangen een subsidie van 600.000 euro van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

(13 juni 2012 - bron: LUMC)

Studeren in Leiden

Bachelor
Geneeskunde

Master
Geneeskunde

Laatst Gewijzigd: 13-06-2012