Artikelen

Een lokaal conflict is niet meer lokaal

Nederland is een relatief veilig land, maar dat blijkt niet uit berichten in de media. Op internet daarentegen zouden we  veel voorzichtiger moeten zijn, zo waarschuwden experts tijdens de conferentie ‘Veiligheid boven alles?!’ Bekijk het videoverslag.


3 oktober: Veiligheid boven alles?!

Hoe veilig is Nederland? En hoe veilig is de Cloud? Veiligheid is bij uitstek een onderwerp dat iedereen raakt. Daarom belichten experts op 3 oktober in Den Haag het veiligheidsvraagstuk vanuit verschillende invalshoeken en gaan ze met elkaar in debat op het snijvlak van theorie en praktijk.


New free online course on ‘Terrorism and Counterterrorism’

The entire world can follow the lectures given by Edwin Bakker, Leiden Professor of Terrorism and Counterterrorism. Is terrorism becoming more deadly? Is deradicalisation possible? These are questions that Bakker wants to address in his Massive Open Online Course, which is accessible to everyone.


Een 'geweldige' avond met zomergast Beatrice de Graaf

Lees de tweets over Zomergasten met terrorisme-expert Beatrice de Graaf. De Leidse hoogleraar was 11 augustus te gast in het live televisieprogramma van de VPRO om te praten over haar favoriete film- en televisiefragmenten. Hoe actueel kan een avondje tv zijn?


‘We lijden aan strategisch analfabetisme’

Politieke, militaire en wetenschappelijke denkers hebben last van strategisch analfabetisme. Strategisch denken moet daarom een kerncompetentie worden bij de ministeries van BuZa en Defensie. Dit zei Isabelle Duyvesteyn, hoogleraar Strategische studies aan de Universiteit Leiden 10 juni in haar oratie.


Leidse terrorismedeskundigen bij Breivik-proces

De grootste rechtszaak in de Noorse geschiedenis kwam op 24 augustus tot een eind met de veroordeling van Anders Behring Breivik tot 21 jaar gevangenisstraf. Een onderzoeksteam onder leiding van de Leidse terrorismedeskundige Beatrice de Graaf was bij de uitspraak aanwezig.


Wat bewoog Anders Breivik?

Beatrice de Graaf, onderzoeker bij het Centre for Terrorism and Counterterrorism, gaf in RTL Nieuws commentaar op de terreuraanslagen in Noorwegen. Hoe kwam Anders Breivik ertoe om een bom te laten ontploffen en tientallen mensen dood te schieten?


'In iedereen zit een terrorist'

Volgende maand wordt in Leiden een congres gehouden over religieus geweld. Forum sprak organisator en godsdienstfilosoof Rico Sneller. "Terrorisme is een rotte tomaat, iets wat je je tegenstander toeschrijft."


Ordinair straatgeweld of ondermijning van de democratie?

Westerse democratieën reageren verschillend op nationale bedreigingen, ook al zijn ze gebonden aan dezelfde internationale verdragen en ervaren ze op bepaalde momenten in de geschiedenis vergelijkbare bedreigingen. Met een Vidi-subsidie gaat historica Beatrice de Graaf onderzoeken hoe die verschillen historisch te verklaren zijn.


Contraterrorisme, een kwestie van performance

‘Het gaat er niet zozeer om of de overheid soft of hard optreedt tegen terrorisme, van meer belang is hoe ze dat doet’, zei historicus Beatrice de Graaf op 28 januari op de eerste conferentie van het Centrum voor Terrorisme en Contraterrorisme (CTC). Ze presenteerde haar boek ‘Theater van de angst’.