Artikelen

‘Oost-Azië’ krijgt 4 miljoen te besteden

Het expertisecentrum Modern East Asia Research Centre krijgt de beschikking over een fonds van ongeveer 4 miljoen euro, een legaat dat wordt beheerd door het Leids Universiteits Fonds. Hiertoe is op 4 juli een overeenkomst getekend.


Wat sojasaus ons kan leren over de geschiedenis van Zuid-Korea

‘Drie boeken gepubliceerd binnen een jaar – dat gebeurt maar één keer in je leven!’ Zo reageerde Katarzyna Cwiertka, hoogleraar Moderne Japanstudies, Universiteit Leiden, bij de verschijning van Cuisine, Colonialism and Cold War, het tweede van haar drie nieuwe boeken. Aan de hand van voedsel schetst het boek een beeld van de kolonisatie van Korea door Japan.


Datering van oud materiaal nu nauwkeuriger

De bodem van het Japanse Suigetsu-meer maakt het mogelijk de koolstof-14-methode voor ouderdomsbepaling beter te ijken. In het wetenschappelijke tijdschrift Science van 19 oktober 2012 schrijft een internationaal team van experts, onder wie Hans van der Plicht, bijzonder hoogleraar Isotopenarcheologie in Leiden en tevens onderzoeker van het Centrum voor Isotopen Onderzoek (CIO) van de RUG, dat dit vooral dateringen van oud materiaal (vanaf ongeveer 25.000 jaar geleden) nauwkeuriger maakt.


Leidse studenten in Japan maken het goed

Van haar 26 studenten die nu nog in Japan zijn heeft de Universiteit Leiden de laatste masterstudent in Tokio geadviseerd het getroffen gebied te verlaten. Hij vertrekt op 1 april naar Nederland. Dit weekend zijn nog twee studenten teruggekeerd naar Leiden. Van de negen studenten die oorspronkelijk in Tokio verbleven voor hun masteropleiding, zijn er inmiddels acht terug in Nederland.


‘Japan’ – het andere verhaal

Hoogleraren, medewerkers en studenten van de opleiding Japanse taal en cultuur van de Universiteit Leiden worden sinds de ramp in Japan regelmatig door de media gevraagd hun mening te geven over de gebeurtenissen. Ivo Smits en Kasia Cwiertka, hoogleraren Japans, laten hun licht schijnen over de beeldvorming in de media.


‘Ramp in Japan zal turning point blijken’

‘Er bestaat niet zoiets als een tijdloze Japanse ziel.’ Dat zegt de kersverse hoogleraar Modern Japan Katarzyna Cwiertka. De eerste maand van haar professoraat was meteen een vuurproef: Japan werd getroffen door een vernietigende aardbeving en tsunami, en Cwiertka moest zich staande houden in het mediageweld.


‘Ik wil niet over tien jaar ineens kanker krijgen’

Masterstudenten en geliefden Michael Groosman en Mariko Mooiman waren in Japan toen het land vorige week werd getroffen door de aardbeving. Afgelopen zaterdag zijn ze ongedeerd in Nederland gearriveerd, maar de schrik zat er even goed in. ‘Er leek geen einde aan te komen.’


Hoe kiest het Japanstalige brein uit drie uitspraken voor één symbool?

Hoe geschreven taal verwerkt wordt in het brein is een hot topic in het cognitieonderzoek. Cognitief psycholoog Rinus Verdonschot onderzocht een Japans symboolschrift dat voor één symbool wel drie mogelijke uitspraken kent. Die worden allemaal tegelijk in de hersens geactiveerd, ontdekte hij. De omliggende tekens bepalen de uiteindelijke juiste uitspraak.