Artikelen

Universiteit Leiden krijgt Asian Library

De Universiteit Leiden krijgt een uniek expertisecentrum op het gebied van Azië. Dit centrum, de Asian Library, omvat en ontsluit zeldzame Azië-collecties en biedt nieuwe mogelijkheden voor onderzoek en onderwijs.


Leidse studenten toegelaten tot prestigieuze Chinese master

Drie Leidse studenten zijn geselecteerd voor de Yenching Academy, een prestigieus masterprogramma van Peking University. De studenten krijgen een full scholarship (collegegeld, huisvesting en toelage), en zullen samen met studenten van over de hele wereld interdisciplinair onderwijs volgen.


‘Alumni zijn Nederlands beste ambassadeurs’

Nederlandse en buitenlandse alumni zijn de smeerolie  in de relatie tussen Azië en Nederland. Dat was een van de conclusies van de regiodag van de Nederlandse ambassadeurs in Azië en Oceanië. Ze kwamen op 30 januari bijeen in het Leidse Academiegebouw.


De multiculturele geschiedenis van sojasaus

De sojasaus in onze keukenkastjes is niet iets van de laatste jaren. De saus maakt een belangrijk deel uit van de lange geschiedenis van de uitwisselingen tussen Azië en Europa. Dat zegt Anne Gerritsen vrijdag 12 december in haar oratie ter aanvaarding van de Kikkoman-leerstoel.


Leidse studente Sheryl Lynn Baas wint ECHO award 2014

‘Ik voel me gelukkig, gezegend, dankbaar.’ Sheryl Lynn Baas was opgetogen over het winnen van de ECHO award. De Leidse studente culturele antropologie overtuigde de jury met haar ‘doorzettingsvermogen en de bewuste koers die ze heeft genomen om haar talenten in te zetten voor een groter doel’.


Zes studenten onderzoeken zijderoute voor Hermitage

Zes studenten archeologie en (kunst)geschiedenis gaan in Centraal-Azië langs de zijderoute op zoek naar bewijzen uit de antieke tijd voor de enorme culturele uitwisseling waar deze handelsroute toe leidde. Ze doen hun onderzoek in het kader van de tentoonstelling Expeditie Zijderoute in de Hermitage Amsterdam die op 1 maart open ging.


Sheryl Lynn Baas nominated for ECHO Award

She is quite well known in the Netherlands. In December 2013 she collected donations for the disaster in the Philippines and made many media appearances. Sheryl Lynn Baas, Leiden student of Anthropology, has been nominatd for the ECHO Award.


Benefietavond Filipijnen in In Casa

Sheryl Lynn Baas, studente antropologie met Filipijnse roots, is initiatiefnemer van de benefietavond die op 22 december wordt georganiseerd. De baten gaan naar de slachtoffers van de overstromingen in de Filipijnen.


‘Oost-Azië’ krijgt 4 miljoen te besteden

Het expertisecentrum Modern East Asia Research Centre krijgt de beschikking over een fonds van ongeveer 4 miljoen euro, een legaat dat wordt beheerd door het Leids Universiteits Fonds. Hiertoe is op 4 juli een overeenkomst getekend.


Antropoloog Engseng Ho gasthoogleraar in Leiden

De gerenommeerde antropoloog Engseng Ho van de Duke University (VS) komt als gasthoogleraar naar Leiden. Als jonge onderzoeker zette hij met zijn proefschrift de antropologie op zijn kop. Azië-kenner Ho geeft een masterclass op 21 november.


Nieuwe Kikkoman-leerstoel

De Kikkoman-leerstoel is een nieuwe leerstoel die wordt gesponsord door de Kikkoman Foundation en de Vereniging van Vrienden van de Aziatische Kunst. De leeropdracht betreft de Aziatisch-Europese interculturele dynamiek.


Nieuwe varanensoort ontdekt in Filippijnen

De eerste foto’s van de bitatawavaraan werden gemaakt door Merlijn van Weerd van het Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden (CML). Van Weerd was ook betrokken bij de soortbeschrijving in het gezaghebbende tijdschrift Biology Letters. De vondst markeert een belangrijke biogeografische grens op het eiland Luzon.


Tweemaal goud op 'Olympics of Asia Studies'

4500 deelnemers uit 65 landen, 800 panels en een receptieruimte zo groot als een voetbalveld. In Honolulu, Hawaii was van 31 maart tot en met 3 april de grootste Azië-conferentie ooit. Twee Leidse wetenschappers werden er gelauwerd.