Artikelen

Op zoek in de hersenen naar de oorzaak van gedrag

Het gedrag van jongens met het Syndroom van Klinefelter heeft een andere oorzaak dan dat van jongens met autisme. Dat ontdekte pedagoge Marcia Brandenburg-Goddard door de hersenactiviteit te onderzoeken. Haar artikel is gepubliceerd in het tijdschrift Social Cognitive and Affective Neuroscience (SCAN).


Je kunt ook te véél nadenken

Mensen kunnen ook te véél reflecteren op hun vaardigheden. Want als je iets al onder de knie hebt, is het niet goed om er te veel over na te denken. De Leidse cognitief psychologen Bruno Bocanegra en Bernhard Hommel publiceren erover in Psychological Science.


Beter geheugen bij ideale temperatuur

Het werkgeheugen van mensen functioneert beter als ze werken in een omgevingstemperatuur waarbij zij zich het prettigst voelen. Dat stellen de Leidse psychologen Lorenza Colzato en Roberta Sellaro vast na onderzoek. Ze publiceren erover in Psychological Research.


Game verbetert ruimtelijk denken bij kinderen

Lekker gamen en tegelijk je ruimtelijk denkvermogen trainen. Dat kan met de Tang Solver game van Ellahe Chabani. De cognitief psychologe heeft de ontwikkeling van visueel-ruimtelijk denkvermogen onderzocht. ‘De Tang Solver biedt mogelijkheden voor kinderen met autisme.’ Promotie 15 april.


Verschil tussen hersenhelften niet zo strikt

Het verschil tussen de rationele linkerhersenhelft en de emotionele rechterhersenhelft is lang niet zo strikt als de populaire opvatting wil. Promovendus Jurriaan Witteman publiceert erover in Cognitive, Affective and Behavioural Neuroscience .


Sneller stoppen dankzij tyrosine

Plotsklaps rent een spelend kind de weg op. Remmen!! Wie net spinazie of eieren heeft gegeten reageert sneller in zo’n situatie, dankzij het aminozuur tyrosine in deze en andere voedselproducten. Leids cognitief psycholoog Lorenza Colzato publiceert erover in het tijdschrift Neuropsychologia.


Gevoeliger voor sociale buitensluiting

Kinderen die chronische ouderlijke afwijzing en uitsluiting ervaren, kunnen later gevoeliger zijn voor sociale buitensluiting en ze hebben er langer last van. Daarover publiceren Anne-Laure van Harmelen en Leidse collega’s online in Plos One.


Schelden doet wél zeer

Emotionele kindermishandeling heeft negatieve gevolgen voor cognitie en de structuur en werking van de hersenen. Dit heeft de Leidse promovenda Anne-Laura van Harmelen ontdekt. Promotie 10 december.


Geen inspiratie? Ga toch fietsen!

Mensen die regelmatig bewegen zijn beter in creatief denken. Dat is de uitkomst van een onderzoek door de Leidse cognitief psycholoog Lorenza Colzato. Ze publiceerde er een artikel over in het tijdschrift Frontiers in Human Neuroscience.


Stress raakt iedereen

Stress boeit. Daarvan is een bomvolle Stadsgehoorzaal in Leiden wel het bewijs. Ruim 700 mensen bezoeken vrijdag 1 november het publiekssymposium ‘Stress in het brein’ van baby tot bejaarde. Bernet Elzinga, hoogleraar Stress-gerelateerde Psychopathologie: ‘stress raakt iedereen.’ Bekijk de video.


Sneller afgeleid door prille verliefdheid

Verliefde personen kunnen zich minder goed concentreren en voeren taken waarvoor aandacht vereist is minder goed uit. Dit concludeert onderzoeker Henk van Steenbergen met collega's van de Universiteit Leiden en de Universiteit van Maryland. Het artikel staat in het tijdschrift Motivation and Emotion.


Vertrouwen gaat door de maag

Mensen krijgen meer vertrouwen in anderen als ze voedsel eten waarin het aminozuur tryptofaan zit, zoals vis, sojaproducten, eieren en spinazie. De Leidse psycholoog Lorenza Colzato en mede-onderzoekers uit Leiden en Münster publiceren erover in Psychological Science.